Gezond eten en gezond leven wordt steeds belangrijker. De ene keer is iets heel gezond, de andere keer kan je iets juist beter niet eten of drinken. Hoe zit dat eigenlijk met koffie? Kan je koffie drinken als je wil afvallen en is het überhaupt wel gezond? Wij zochten het voor je uit.
Koffie drinken brengt veel voordelen met zich mee, het heeft namelijk een positief effect op je gemoedstoestand, vermindert de kans op verschillende ziekten en is goed voor allerlei cognitieve processen in je lichaam. Je leest er alles over in deze blog. Maar het drinken van (veel) koffie brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Te veel koffie drinken kan namelijk zorgen voor bijwerkingen zoals rusteloosheid en slapeloosheid. Daarnaast is het (stel dat je het ooit zou overwegen) best een uitdaging om te stoppen met het drinken van koffie, toch is het volgens experts niet verslavend.
Koffie heeft heel veel gezonde stoffen en brengt heel veel voordelen met zich mee. Toch is het, net als bij alles eigenlijk, belangrijk te onthouden dat ‘te’ niet goed is. Wat is nou te veel koffie? Het voedingscentrum raadt aan om maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken. Dit heeft te maken met de hoeveelheid cafeïne dat in een kopje koffie zit. Een te veel aan cafeïne kan leiden tot gezondheidsproblemen. Volwassenen krijgen het advies om dagelijks 400 milligram cafeïne binnen te krijgen, wat dus gelijk staat aan die 4 kopjes koffie. Als je onder deze 400mg blijft is koffie zeer zeker gezond.
Er zijn ontzettend veel soorten koffie waar je uit kunt kiezen, de een gezonder dan de ander. Als je gaat voor een koffie met veel melk of suiker, zoals een latte macchiato of een Starbuckskoffie ben je een stukje minder gezond bezig dan wanneer je een zwart bakje koffie drinkt. Ook zit er nog verschil in de soort koffieboon die je gebruikt; er wordt een verschil gemaakt in het cafeïnegehalte van de Robusta en Arabicaboon. De Robusta koffiebonen bevatten meer cafeïne dan de Arabicabonen, dit komt door de manier van verbouwen. Voor het gezondste kopje koffie kun je dus het beste gaan voor Arabica bonen.
Zelfs de manier van koffiezetten heeft nog invloed op hoe gezond jouw bakje koffie is. Als je een koffiemachine gebruikt, krijgt je een hogere hoeveelheid kahweaol en cafestol binnen dan wanneer je filterkoffie zet. Deze stoffen blijven aan het filter kleven, maar krijgen in de machine vrij de ruimte. De twee stoffen zorgen voor een hoog cholesterolgehalte, dus het is goed om hier rekening mee te houden.
Koffie zonder suiker is gezond! Het staat zelfs in de Schijf van Vijf en behoort dus tot een gezond voedingspatroon. Wel moet je, als je koffie drinkt, toch rekening houden met een aantal dingen. Koffie bevat namelijk cafeïne, het is dus belangrijk dat je niet té veel koffie drinkt. Om koffie echt gezond te laten zijn, houd je een maximum aan van 4 kopjes per dag. Ook is het, als je echt gezond bezig wil zijn, goed om te kijken naar de manier waarop je je koffie zet en welke soort koffie je gebruikt.
Natuurlijk is het belangrijk om gezond te leven, maar ga hier ook niet te ver in. Als je een keertje meer dan 4 kopjes koffie drinkt is er gelukkig niks ernstigs aan de hand. Neem de tijd, varieer en geniet van je koffie.