Het is een term die tegenwoordig steeds meer wordt gebruikt: specialty koffie. In alle hippe koffietentjes kom je het wel tegen. Ook bij d’Olde Zwarver Koffie verkopen we specialty koffie, maar wat is dat nou eigenlijk? Wij vertellen je er alles over!
‘Specialty coffee’ is een term overgewaaid uit het buitenland. De term werd voor het eerst gebruikt in 1974 en is tegenwoordig in Nederland geen onbekend begrip meer. Toch kunnen we de term ‘specialty coffee’ niet zomaar naar het Nederlands vertalen. Zeg nou zelf, als je denkt aan speciale koffie, denk je toch ook meteen aan starbucks of koffies met allemaal gekke toevoegingen als siroop, likeur of melk. Natuurlijk is specialty coffee wel ‘speciale koffie’, maar toch wordt er met de term iets heel anders bedoeld.
‘Specialty coffee’ is juist pure koffie met hoogwaardige kwaliteit, zonder allerlei toevoegingen die de pure koffiesmaak beïnvloeden. Koffie moet aan 11 criteria voldoen voordat het specialty coffee genoemd mag worden. De criteria zijn bijvoorbeeld aroma, smaak, aciditeit, body en uniformiteit. Gekwalificeerde kwaliteitscontroleurs ‘cuppen’ de koffie. Cuppen is eigenlijk hetzelfde als het proeven van koffie. Ze beoordelen de specialty koffie tijdens het proeven op de 11 vastgestelde criteria.
Als een koffie 80 of meer punten haalt mag het pas specialty coffee worden genoemd. In totaal kan een koffie 100 punten krijgen.
Dit betekent dus dat alleen de allerbeste koffiebonen worden gebruikt voor specialty coffee. De bonen mogen geen schade of afwijkingen hebben en moeten allemaal van dezelfde grote zijn. Van alle bonen die geoogst worden is maar een klein deel geschikt voor specialty coffee, namelijk ongeveer 1% van de wereldproductie van koffie. Maar niet alleen het plukken en rijpen van de bonen is van groot belang, daarna begint het echte werk pas De verwerking van de bonen is een klus die je niet zomaar even doet, een klein foutje kan de smaak van de koffie totaal veranderen.
Bij d’Olde Zwarver koffie maken we gebruik van deze specialty koffiebonen. Als de bonen eenmaal bij onze branderij zijn aangekomen begint voor ons het echte werk: het branden van de bonen. De manier van branden zorgt ervoor dat de specialty coffee het beste tot zijn recht kan komen; dit doen we met een light tot medium roast. Zo behoudt de koffie de meeste smaak. Ook moeten we rekening houden met veel verschillende andere factoren zoals bijvoorbeeld de temperatuur van de bonen vóór het branden, de manier van opslaan en verpakken van de groene en van de gebrande bonen om maar een paar dingen te noemen.
Zo blijven deze hoge kwaliteit geselecteerde bonen van de beste kwaliteit voor het perfecte kopje koffie.
Niet alleen de pluk-, verwerkings- en brandprocessen hebben invloed op de smaak van jouw kopje specialty coffee. Ook de manier waarop je de koffie zet heeft invloed op de smaak. Koffiebonen die licht gebrand zijn kunnen het best gezet worden met een zetmethode waarbij het water met lage druk door de koffie loopt. Bij bonen die donker gebrand worden is er juist een hoge waterdruk nodig voor het beste resultaat. Daarnaast kan je ook nog kijken naar het smaakprofiel van je specialty coffee; een koffie met een complex smaakprofiel kan het beste gezet worden als filterkoffie, terwijl koffiesoorten die meer uitgesproken zijn juist het beste met de espressomethode gezet kunnen worden
Ben jij ook fan van specialty coffee? Koffie is een van de meest gedronken dranken ter wereld. De manier waarop koffie wordt gedronken, verandert nogal eens, zeker in de laatste 30 jaar. In deze laatste jaren zijn mensen meer gaan kijken naar de herkomst en kwaliteit van hun koffie. Ze willen betere kwaliteit koffie en zijn ook bereid om meer geld te betalen voor deze specialty coffee. Daarnaast zijn koffietentjes ook stukken populairder geworden en is het makkelijker om eens een andere soort koffie te bestellen dan de filterkoffie van thuis. Het drinken van koffie is meer en meer een sociale gelegenheid geworden en daar hoort een echt goede bak specialty coffee bij.
Wanneer drink jij je volgende kopje specialty coffee?