Ben jij ook altijd benieuwd naar hoe je hét perfecte kopje koffie maakt? Of betaal je voor dat ene kopje koffie ook net iets te veel bij je favoriete koffietentje? Dan heb je geluk, want na deze blog word jij zelf barista en maak jij voor je familie, vrienden en natuurlijk voor jezelf een heerlijke kop koffie. Met deze tips wil je nooit meer anders.
Dé basis voor een goed kopje koffie ligt natuurlijk bij de koffiebonen. Koffie wordt gemaakt van twee verschillende soorten koffiebonen, namelijk de Robusta en de Arabica. Arabica koffiebonen staan bekend als bonen met veel aroma, een volle, sterke smaak en een lage dosis cafeïne. Voor een echt lekker kopje koffie maak je natuurlijk gebruik van vers gebrande koffiebonen. Maak voor jouw perfecte bakkie een dus een keuze uit de Brazil Yellow Bourbon, Tanzania AA Arabica of de Colombia Supremo. Kies voor de specialty coffee die bij jou past en experimenteer!
Het zetten van goede koffie is vergelijkbaar met bakken: zonder de juiste hoeveelheden krijg je misbaksels. Experimenteer met verschillende hoeveelheden koffie en kijk wat voor jou de perfecte balans is. Als je eenmaal de voor jouw perfecte bak koffie hebt gezet, wil je precies weten hoe je dat hebt gedaan. Gebruik daarom een maatbekertje/keukenweegschaal om de verhoudingen van jouw kopje koffie goed af te kunnen meten.
Daarnaast is de doorlooptijd van jouw bakkie van belang. Ook hierbij geldt: meten is weten. Een kortere doorlooptijd zorgt voor een slap bakkie, terwijl een langere doorlooptijd de koffie bitterder laat smaken. Wat nou precies dé perfecte doorlooptijd is, verschilt per persoon.
Bij d’Olde Zwarver Koffie gaan we voor kwaliteit. We leveren dus ook alleen vers gebrande bonen. Om deze zo lang mogelijk vers en goed te houden is een goede opslagmethode van belang. Zorg ervoor dat je je koffie bewaard op een koele plek uit het zonlicht. Als je koffie gaat zetten, let dan goed op dat je bonen zo min mogelijk in aanraking komen met lucht. Zo blijven jouw bonen het langst goed!
Voor de perfecte koffie is het ook heel belangrijk dat je koffiezetapparaat goed schoonhoudt. Eigenlijk is het de bedoeling dat je elke keer nadat je de machine hebt gebruikt, deze eventjes schoonmaakt. Als dit niet doet, kan het zijn dat er koffierestjes in blijven zitten, die een bittere smaak aan je koffie geven. Dit wil je natuurlijk voorkomen! Zorg er ook voor dat je, wanneer je melk in je koffie hebt (bijv. bij cappuccino) je melkopschuimer goed reinigt.
Oefening baart kunst. Jouw eerste barista-koffie zal misschien niet meteen zo smaken als bij je favoriete koffietentje. Maar niet getreurd, als jij blijft oefenen heb je zo alle kneepjes van het vak binnen handbereik.